Running Nu
Call Us Free: 1-800-123-4567

Getest: Saucony Peregrine

Getest: Saucony Peregrine

div>Vorig jaar september testte ik de Kinvara van Saucony en ik heb sindsdien al mijn belangrijke wedstrijden van drieduizend meter op de baan tot aan de Zestig van Texel op deze schoenen gelopen. Drie paar staan er in mijn schoenenkast. Toen ik in de winter wat trails ging lopen merkte ik direct dat ik ondertussen erg gewend was geraakt aan mijn lichte loopschoenen. Mijn trailschoenen wogen zowat twee keer zo veel als mijn Kinvara’s. Dus verzuchtte ik dat er eigenlijk een trailversie van de Kinvara zou moeten zijn. En wat bleek, die stond op de rol voor begin 2011!

De Saucony Peregrine is net als de Kinvara een schoen met een zogenaamde “low heel drop”, het hoogteverschil tussen de dikte van de hak ten opzichte van de teen is slechts 4 mm. De hak heeft een dikte van 18 mm en de zool onder de voorvoet 14 mm. Zelf ben ik erg voorstander van de minimalistische schoenen die tegenwoordig populair zijn. De meer traditionele hardloopschoenen hebben meestal een verschil in hoogte tussen hak en voorvoet van 12 mm. Ik ben van mening, en met mij veel anderen, dat als je op een meer natuurlijke manier staat het lopen economischer gaat. En daarmee dus ook sneller, wat volgens mij het basisidee achter hardlopen is.
Voor de echte “barefoot runner” is de schoen waarschijnlijk niet primitief genoeg maar kijkend naar de criteria die de Amerikaanse blogger Pete Larson stelt mag je stellen dat deze schoen aan de bovenkant van de categorie minimalistische loopschoenen zit.
Met de acht criteria die Larson stelt heb ik vrij vertaald en zal ik gebruiken om de schoen bespreken:”Geen dikke, alles ondersteunende hiel, verschil in dikte tussen hak en voorvoet niet meer dan 4 mm.” Zoals hierboven al beschreven, de Peregrine heeft een verschil van 4 mm.”Lichtgewicht, hoe lichter hoe beter. Minder dan 10 oz (280 gram)”. Volgens de beschrijvingen weegt de Peregrine 232 gram, mijn maat 46,5 weegt 320 gram.

“Eenvoudige bovenlaag zonder poespas”. De schoen heeft een mesh bovenlaag met daarover heen een verstevigend rubber netwerk en wat op leer lijkende verstevigingen rondom de neus en de hak. Trailschoenen hebben nu eenmaal wat meer stevigheid nodig dan gewone wegschoenen om de voet te beschermen tegen stenen en andere onevenheden waar je met het traillopen tegenaan kan stoten. De meshlaag van de Kinvara vind ik persoonlijk nogal kwetsbaar. Bij langdurig gebruik zie ik daar scheurtjes in ontstaan. De meshlaag van de Peregrine oogt veel steviger.

“De schoen moet zo flexibel mogelijk zijn”. Ten opzichte van mijn oude zware trailschoenen is de Peregrine een heel stuk flexibeler. Echter zijn er ook modellen van andere merken die lichter en zeker flexibeler zijn. Voor lopers die niet gewend zijn op heel lichte schoenen te lopen is dat overigens niet aan te raden. De Peregrine is wat dat betreft een prima tussenvorm tussen de traditionele zware trailschoenen en de superlichtgewicht (minder dan 200 gram) trailschoenen.
Ik heb sinds kort een paar trailschoenen van nog geen 200 gram en ik heb beide modellen getest op Diamond Hill in Connemara Ierland. Daar werd onlangs het WK ultratrail gelopen en dat parcours leek mij erg geschikt voor een vergelijkend onderzoek. Mijn conclusie is dat de Peregrine op de hardere ondergrond, met veel rotsen het beter doet dan de superlichtgewicht schoen omdat er meer steun rondom de voet is Maar bij het steile klimwerk merkte ik wel dat de flexibiliteit van de zool van de Peregrine minder was ten opzichte van het andere type. Als er niet te veel op de tenen steile stappen genomen moeten worden dan is de Peregrine mijn eerste keuze op de wat ruigere ondergrond.
Ik heb de schoen trouwens ook uitgetest onder natte omstandigheden op een zachte ondergrond en ook daar voldoet de schoen prima. Wat dat betreft is de Peregrine een echte all-round trailschoen.

“Er moet ruimte zijn om de tenen te kunnen bewegen”. En dat kan prima, de voetspieren kunnen prima hun werk verrichten.

“Geen of zo min mogelijk correctie- of andere ondersteunende elementen.” Op de beschermingen tegen stoten na heeft deze schoen geen onnodige ondersteuning.

“Je moet dicht bij de grond staan.” De dikte van de zool zou mijns inzien wel iets minder kunnen, maar zeker met lange trails over rotspaden is wat demping wel fijn tegen uitstekende stenen.
“Geen omhoogstaande voorvoet”. Je ziet veel loopschoenen waarin de zool ver doorloopt en er voor zorgt dat de tenen omhoog wijzen. Dit effect zie je amper in de Peregrine.

Enkele technische details:
Uitneembare inlegzool, vochtregulerende voering, tong verbonden met bovenwerk, ProGrid tussenzool, duurzaam EVA, Slijtvast rubbere XT-900 zool, EBO rock protector.

Concluderend kan gezegd worden dat de Saucony Peregrine een erg goede trailschoen is voor het all-round trailwerk die de concurrentie met de typische trailmerken als Salomon en Inov8 prima aankan. De pasvorm is, net als de Kinvara, uitstekend. Het is een schoen waarmee je gerust de lange en zware trails op kan lopen.
Wat mij betreft mag Saucony nog een stap verder gaan en een nog lichtere trailschoen ontwerpen.

Deze recensie is op 5 augustus 2011 gepubliceerd op de hardloopwebsite Prorun

UPDATE 30 juni 2012
Sinds de test heb ik vele trainingskilometers en diverse trails achter de rug op deze schoenen. Nog steeds is het mijn eerste keuze voor de trails waarbij het niet al te modderig is. Na de 60 km lange en loodzware Gran Trail Peñalara zag ik voor het eerst slijtage. Met wat superglue was dat echter zo opgelost.

Laat een reactie achter

"De finish is niet het einde van het lopen..." (Ultraloper Jan Knippenberg)