Running Nu
Call Us Free: 1-800-123-4567

Getest: Scott MK4

Getest: Scott MK4

Sinds kort is het Amerikaanse sportmerk Scott op de Nederlandse markt actief met hardloopschoenen. Nu kennen we Scott al wat jaren van hoogwaardige racefietsen en fietsonderdelen maar ze schijnen sinds 2006 ook bezig te zijn met het ontwikkelen van hardloopschoenen. Ik heb de afgelopen weken de Scott MK4 getest.

`$title`

De schoen oogt in eerste instantie wat zwaar, zeker ten opzichte van de lichtere, vaak minimalistische schoenen waar ik de laatste jaren op loop. Maar toch is de schoen opvallend licht. Mijn keukenweegschaal geeft 288 gram aan als ik mijn maat 46,5 op de schaal plaatst. Volgens Scott zit de winst in het speciale Aerofoam, het schuim wat gebuikt wordt in de tussenzool. De Aerofoam zou 25% lichter moeten zijn dan het gebruikelijke EVA schuim.

Scott claimt dat het Aerofoam ook efficiënter dempt dan het gebruikelijke materiaal. Ik vind zulke beweringen altijd lastig te staven. Wel merk ik tijdens de lange duurlopen dat de demping van de schoen prima is. Zeker niet te zacht zoals ik soms meemaak. Ik vind demping belangrijk maar wil wel graag het gevoel hebben dat de energie die ik gebruik in mijn afzet ook ten goede komt aan mijn snelheid en dat niet een deel van de energie opgaat in de zachte tussenzool.

Onder de middenvoet tussen de binnenzool en de Aerofoam zool zit een brug van carbon. Dit geeft veel extra stabiliteit aan de schoen. Omdat dit ontbreekt vanaf de middenvoet tot aan de tenen zit er toch de nodige flexibiliteit in die nodig is voor een goede afwikkeling van de voet.

Al eerder heb ik aangegeven dat ik voorstander ben van een niet al te groot verschil in hoogte tussen de teen en de hak. Dit hoogteverschil, de “heeldrop” is bij deze schoen acht millimeter, iets minder dus dan de gangbare twaalf millimeter. Dit maakt deze schoen voor de mensen die gewend zijn op de wat zwaardere standaardloopschoenen te lopen een mooi model om over te stappen naar een lichtere schoen, met iets meer heeldrop maar toch een schoen die stevig genoeg is.

De afwerking van de schoen, de mesh bovenlaag en de lederen rand rondom de voorvoet is prima. Wat mij echter opviel, en ook wel stoorde, waren de enorm lange veters. Het is maar een detail maar de veters zijn zeker 30 cm te lang!

Dus mocht je als loper op zoek zijn naar een lichtere schoen, maar niet willen inboeten aan stabiliteit dan is dit een prima optie.

Voors:

Mooi afgewerkt

Stabiel maar toch lekker licht

Tegens:

Veel te lange veters.

Op 27 april 2012 gepubliceerd op Prorun.nl

Laat een reactie achter

"De finish is niet het einde van het lopen..." (Ultraloper Jan Knippenberg)