Running Nu
Call Us Free: 1-800-123-4567

Getest: Suunto Ambit – deel 1

Getest: Suunto Ambit – deel 1

Sinds een maand mag ik namens MST de Suunto Ambit testen. De Suunto Ambit is een horloge met heel veel meer dan alleen de tijd. Hartslag, afstand, snelheid, hoogte, alles wat in het kastje past, zit er in. Maar komt het er ook uit? Want veel informatie opslaan is niet zo moeilijk, er iets mee kunnen weer wel. Als horloge met hartslagmeter gebruik ik al wat jaren de Suunto T6, één van de beste in zijn soort. Een horloge met gps had ik ooit van een ander merk aanschaft maar die belandde al snel in de kast na een lange duurloop door Limburg. Na een uurtje of vier lopen bleek de batterij leeg te zijn.
Ik hoop dan ook de komende tijd de vraag te kunnen beantwoorden of de Suunto Ambit voldoet als hartslagmeter, als snelheid- en afstandsmeter en dat de batterij lang genoeg mee gaat. Dat laatste zal ik eind juni testen tijdens een ultratrail van zestig kilometer in de Spaanse bergen rondom Madrid.
In het testverslag dat na die trail op deze site verschijnt zal ik ingaan op het gebruikersgemak en de positieve en negatieve punten van dit horloge. Nu zal ik mij beperken tot de gegevens die het apparaat kan verzamelen.
Een prima moment voor een test was natuurlijk de trail van MST, de Koning van Spanje. Bijna alle omstandigheden voor de test waren in orde. Alleen de tester was nog niet fysiek helemaal fit na twee zware ultralopen. Maar de heuvels, de bochtjes, de dichtbegroeide stukken bos en bovenal regen waren allemaal volop aanwezig. Het kon geen toeval zijn dat op het moment dat ruim achthonderd lopers de Koning van Spanje willen verslaan, het dan gewoon puur Hollands weer is. Weer dat de troepen van de Koning ooit fataal werd.
Zo’n computertje om je pols vraagt voor de start toch even aandacht. Het is niet zomaar op start drukken en dan rennen. Nee, eerst vraagt hij of je wil navigeren, een training wilt uitvoeren of de laatste training wilt terugkijken. Voor de navigatie vertrouw ik vandaag op de lintjes die Patrick Franken en zijn collega’s hebben opgehangen, dus kies ik voor de optie exercise. Dan komt onherroepelijk de vraag: welke exercise? Ik heb via het computerprogramma Movescount waar je de data in de horloge mee kan aanpassen al een speciaal trailrunning menu aangemaakt.

 

 

 

De grap is dat je drie verschillende schermen met elk drie soorten informatie kan aanmaken die je tijdens het lopen heel gemakkelijk kan bekijken door bediening van slechts één knop. En naast die drie nog vijf schermen met één soort info.
Ik heb gekozen voor vier verschillende schermen. Op elk schermpje heb je trouwens op de onderste rij met gegevens ook nog de mogelijkheid om te wisselen van informatie. Klinkt ingewikkeld maar elk scherm heeft dus de mogelijkheid tot het vertonen van vijf soorten info. Al met al kan je dus twintig soorten info opvragen tijdens het lopen. Denk dan aan actuele snelheid, gemiddelde snelheid, hoogtemeters, hartslag, gemiddelde hartslag, laptijden, calorieën enz. In het totaal registreert het horloge 25 verschillende soorten data.
De Ambit vond binnen een paar seconden de link met de hartslagmeter en de satellieten ver weg achter het dichte wolkenpak. Nadat de doedelzakspeler uitgespeeld was mochten we gaan rennen. Zoals wel vaker begon ik iets enthousiaster dan de vorm van de dag toeliet. Ik was de laatste tijd niet echt in vorm. De Zes uur van Stein en de vijftig mijlen van de Halve JKM had ik slecht verteerd. Na zo’n drie kwartier besloot ik maar dat uitlopen het belangrijkste doel van de dag werd. Dat is ook wel terug te zien in de hartslaggrafiek.

 

Veel tijd om op mijn horloge te kijken had ik trouwens niet. Een moment van onoplettendheid zou een modderbad betekenen. Ik zag al lopers om mij heen die van top tot teen vies waren. En daar had ik geen zin in. Met het langzamer lopen had ik ook iets meer oog voor de omgeving. Bekend terrein, dat wel. Maar het Limburgse landschap blijft geweldig, zeker voor een loper uit Rotterdam.

 

Na 2 uur en 53 minuten was ik terug in Gulpen. Nat, koud en onder de modder. Niet super gelopen maar wel genoten van de omgeving en van de leuke contacten voor, tijdens en na de wedstrijd.
Thuisgekomen eerst de data van mijn horloge gedownload naar mijn p.c. Toch even gekeken naar de nauwkeurigheid van de afstand. De organisatie had het over 30,5 km, mijn Suunto kwam op 30,7 km. Nu hebben gps systemen vaak een afwijking van ongeveer één procent. En dat zou op 30,5 km zo’n 300 meter zijn. Dus dat klopte wel netjes. En inzoomend in Google Maps blijk ik ook keurig over de paadjes gelopen te zijn 🙂

 

Ik kan hier natuurlijk nog allerlei plaatjes laten zien van de verzamelde data maar het mooie van het computerprogramma Movescount is dat het erg gemakkelijk te delen is via social media. Dus kijk gerust eens naar de data, de link naar mijn data in Movescount is: http://www.movescount.com/moves/move5286902

 

Dit testverslag is op 10 mei 2012 gepubliceerd op de website van trailminnend Nederland, MudSweatTrails

Laat een reactie achter

"De finish is niet het einde van het lopen..." (Ultraloper Jan Knippenberg)