Running Nu
Call Us Free: 1-800-123-4567

Getest: Saucony Virrata

Getest: Saucony Virrata

Ruim een jaar geleden schreef ik op deze plek een review over de Saucony Kinvara, één van mijn favoriete loopschoenen waar ik wedstrijden op loop van 1500 meter tot en met afstanden van 75 kilometer. Saucony heeft sinds enige tijd een nieuwe loot aan haar boom van lichte en min of meer minimalistische schoenen, de Saucony Virrata.
Saucony Virrata side_thumb[6]
Offset nihil
De schoen lijkt erg veel op de Kinvara maar waar de Kinvara nog een ‘heeldrop’ (of ook wel ‘offset’ genoemd) heeft van vier millimeter is bij de Virrata het hoogteverschil tussen teen en hiel nihil. Hierdoor sta je dus gewoon plat op de voeten in plaats van met een verhoogde hak.

Het vergelijken van de Kinvara en de Virrata is zoiets als ‘zoek de tien verschillen’. Zoals hierboven al geschreven, de Kinvara heeft een heeldrop van 4 mm en de Virrata heeft geen hoogteverschil. De dikte van de zool onder de voorvoet is bij beide modellen 18 mm, de hak van de Kinvara is 22 mm, bij de Virrata dus 18 mm. Ze zijn allebei voorzien van een EVA+ tussenzool en een slijtzool van XT-900. Ook het bovenwerk verschilt niet heel veel.

Kijkend naar het gewicht is de Virrata 41 gram lichter (220 gram versus 261 gram), wel in mijn maat 46…

Dan het lopen zelf
Het belangrijkste criterium is het lopen zelf. De eerste keer dat ik de Virrata aantrok had ik het idee dat ik die 4 mm verschil wel merkte. Alsof ik iets meer naar achteren stond. En dan, de eerste kilometers, als vanouds. De schoen is erg flexibel, het kost geen moeite om de schoen in zijn geheel op te vouwen. Tijdens de loopscholing voor de baantraining merk je erg goed dat de schoen reactief is, de energie die je in de beweging stopt krijg je grotendeels terug.

Ook de volgende trainingen, waarvan ééntje van dertig kilometer, verliepen prima. Ik heb nog getwijfeld of ik ook mijn belangrijkste wedstrijd van het voorjaar, de Zestig van Texel, er op zou lopen maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Voor die wedstrijd heb ik uiteindelijk gekozen voor de vertrouwde Kinvara’s. Maar omdat de demping niet veel verschilt tussen de twee modellen was het ook een optie geweest om op de Virrata’s te starten.

Niet zomaar instappen
Zijn er dan geen minpunten? Voor mij niet, maar ik zou deze schoen niet zomaar aanraden. Lopers die niet gewend zijn met een lage heeldrop te lopen adviseer ik een schoen met meer hak. De meer traditionele schoenen hebben een offset van zo’n 10 tot 12 mm en dan is de overgang naar 0 mm wel erg groot. Kies dan voor een model met zo’n 8 mm verschil en als dat goed gaat stap dan over naar 4 mm. Met name de kuitspieren en de achillespees moeten wel wennen aan het verschil.

0 mm met demping
De Saucony Virrata is een mooie schoen voor iedereen die de stap van 4 mm naar 0 mm wil maken maar dat niet ten koste wil laten gaan van de demping. In dat opzicht kan je de Virrata dan ook niet echt een minimalistische schoen noemen, de puristen onder ons vinden dat deze schoen daarvoor te veel demping geeft. Mijn mening is dat ik altijd wel wat demping wil hebben in mijn schoenen. Ik geloof niet dat ik harder ga lopen op schoenen zonder enige demping. En dat is voor mij de belangrijkste reden voor de keuze van mijn schoenen. Ik moet er zo hard mogelijk mee kunnen lopen.

Geschreven voor Prorun, 10 mei 2013

Laat een reactie achter

"De finish is niet het einde van het lopen..." (Ultraloper Jan Knippenberg)